Tuinonderhoud: Snoeien

Snoeien = noodzakelijk

Je hebt een heerlijke tuin. Door de jaren heen verworden tot een heerlijk groene oase die elk seizoen wel weer iets nieuws te bieden heeft om van te genieten. Een lust voor het oog. Je hovenier heeft echt zijn best gedaan op het tuinontwerp en alles groeit volgens de tekening. Of toch niet...?

Niet dus. Want je bent er al lang achter dat een ‘onderhoudsvrije’ tuin niet bestaat en dat er in een ‘onderhoudsarme’ tuin nog steeds heel veel werk gaat zitten. Je groene grasmat vereist toch wel wat gazononderhoud, er moet hoognodig weer eens onkruid worden verwijderd (ja, alweer) en misschien moet je die planten toch eens laten snoeien...

Wat is het doel van snoeien ?

Eigenlijk zijn er meerdere redenen te noemen om planten en struiken te (laten) snoeien.

1) Fruitbomen (laten) snoeien zal leiden tot een grotere vruchtenoogst. Ga dus maar vast op zoek naar de allerlekkerste appeltaartrecepten en begin nu alvast met jampotjes te sparen, want goed snoeien betekent (okee, met behulp van wat gunstige weersomstandigheden): meer vruchten, meer taarten en meer jam... Lekker toch ?

2) Allereerst is natuurlijk het uiterlijk van de plant belangrijk. ‘Vormsnoei’ is dan ook eigenlijk een soort knipbeurt voor de plant om daarmee een mooie, verzorgde coupe te creëren.

3) Afgestorven, dood hout kan loslaten en vallen en daarom is het raadzaam dit bij grote planten te laten snoeien, puur vanwege veiligheidsredenen.

4) Planten (laten) snoeien zorgt voor het verjongen van de plant. Dit noemt men ook wel ‘Verjongingssnoei.’ De oudste takken worden weggesnoeid en hierdoor wordt de plant aangespoord om jonge scheuten te maken waaraan weer nieuwe bloemen kunnen groeien.

Contact opnemen

Hoe te snoeien, waar te snoeien en wanneer te snoeien kan het beste worden overgelaten aan een vakbekwame tuinman. Hij heeft verstand van zaken en zal niet ondoordacht te werk gaan. Tuinman gezocht voor tuinonderhoud die verstand heeft van snoeien ? Kies dan voor Tuinklusbedrijf EliFix en jouw tuin is in groene, zorgzame handen.