27 november 2018

De buxusmot: wat doe je eraan?

27 november 2018

Afgelopen jaar heerste er een enorme plaag. Misschien hebt u er wel wat van meegekregen. De Buxusmot is namelijk actief in ons land. Duizenden buxusstruiken zijn compleet verwoest en alles wat er nog van over is zijn een hoop aangevreten geelbruine bosjes. De mensen die nog een gezonde buxus in de tuin hebben staan kunnen van geluk spreken. Maar hoe heeft dit kunnen gebeuren, wat konden we hier aan doen, en komt het ooit weer terug? Die vragen wil ik vandaag in ieder geval voor je beantwoorden in deze blog. Dus veel leesplezier!

Hoe kon dit gebeuren?
2018 was een warm jaar. Een erg warm jaar. Het was hittegolf na hittegolf. En net zoals wij met die temperaturen het liefste de schaduw opzoeken en veel drinken, wil een buxus dat ook. Het punt is alleen dat deze privileges niet altijd voor een plant zijn weggelegd. Door deze omstandigheden zijn er veel buxussen zwakker geworden dan normaal. Door de warmte alleen al zijn heel veel buxussen verdord. Een mens is vatbaarder voor ziektes als hij zwak gemaakt wordt door slechte leef- omstandigheden. En dit geldt natuurlijk precies hetzelfde voor een plant. Hier speelt de buxusmot dan weer op in. Verzwakte planten zijn een festijn voor de buxusrups: warme omstandigheden zijn erg bevorderend voor insecten, dus speelt oorzaak en gevolg een grote rol. De motten leggen in de 8 dagen dat ze leven meer dan 800 eitjes in de planten, en een tijdje later komen de eitjes uit, eten de rupsen zich vol met blad, en verpoppen zich vervolgens in nieuwe motten die weer eitjes leggen. En zo groeit de populatie onder de juiste omstandigheden evenredig en is er bijna geen buxus meer tegenop gewassen.

Wat doe je eraan?
Het internet staat vol met ‘tutorials’ over hoe je deze plaag kan verhelpen. Vangnetten, vergiftiging, voeding, lavapoeder, wegknippen, verplaatsen, besproeien en snoeien, alles wordt uitgebreid besproken. Er zijn een heleboel manieren die helpen tegen het bestrijden van deze plaag, maar hier ga ik nu niet dieper op in. Voor nu willen we ons even focussen op een van de opties. Je buxus is kaalgevreten, je hebt geen zin om het nu te bestrijden, of er volgend jaar aandacht aan te besteden, en je zoekt naar een vervangende plant. In dat geval hebben we hieronder 5 ‘buxusvervangers’ voor je op een rijtje gezet:

De Japanse Hulst (Illex Crenata)
-Volle haag
-Weinig onderhoud
-Weinig water

Liguster ovalifolium (Ligustrum Ovalifolium)
-Snelle groeier
-Volle haag

Liguster Atrovirens (Ligustrum Vulgare Atrovirens)
-Snelle groei
-Duurder in aanschaf

Prunus Laurocerasus (‘gajo’)
-heeft veel zonlicht nodig
-Sterke plant
-Makkelijk in onderhoud

Taxushaag (Taxus Baccata)
-Sterke plant
-Blijft groen
-Goedkoop in aanschaf